Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری: «فروش قلب، قرنیه، بیضه و ریه»، این آگهی‌ای است که در روز‌های اخیر به‌صورت یک ویدئو در فضای مجازی دست به‌دست می‌شود. مردی پشت تلفن، به تماس‌گیرنده می‌گوید حاضر است تمام اعضای بدنش را در مقابل پول بفروشد. قیمت؟ مشخص نیست. به اندازه‌ای که بشود هزینه زندگی ۷ نفر تامین شود. خانه‌دار شوند و سرمایه‌ای فراهم کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انتشار این ویدئو، اما بازتاب‌های گسترده‌ای در فضای مجازی داشت و خیلی‌ها مطرح کردن این موضوع را به شرایط اقتصادی ارتباط دادند.

اما فراتر از این ماجرا، موضوع فروش ارگان‌های حیاتی از سوی افراد زنده است. پیش از این هم آگهی‌های فروش قرنیه، خبرساز شده بود؛ اتفاقی که منجر به نابینا شدن فرد فروشنده می‌شود. متخصصان قلب می‌گویند امکان ندارد فرد زنده‌ای بتواند قلب یا حتی سایر ارگان‌های حیاتی‌اش را بفروشد. برخی هم عنوان می‌کنند که آگهی فروش اعضای بدن، یا کلاهبرداری است و یا برای جلب کمک‌های مالی مردمی. امید قبادی، نایب رئیس هیأت مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان است و درباره آگهی فروش اعضای حیاتی، توضیح می‌دهد.

به‌گفته او، در هیچ کشوری امکان فروش عضوی غیراز «کلیه» از فرد زنده وجود ندارد و فروش سایر ارگان‌ها به هیچ‌وجه نه به‌صورت زیرزمینی و نه قانونی وجود ندارد. نیازمندان به عضو اهدایی، در سامانه تخصیص عضو وزارت بهداشت ثبت مشخصات شده‌اند و خارج از این سامانه امکان اهدا یا فروش عضو وجود ندارد. آمار‌های منتشر شده از وضعیت نیاز به عضو پیوندی در ایران نشان می‌دهد با اینکه سالانه بین ۵ تا ۸ هزار نفر در کشور دچار مرگ مغزی می‌شوند و قابلیت اهدای ۲۵۰۰ تا ۴ هزار عضو دارند، اما در نهایت هر سال حدود هزار اهدای عضو از سوی افراد مرگ مغزی شده، صورت می‌گیرد.

در چنین وضعیتی روزانه ۷ تا ۱۰ بیمار نیازمند پیوند عضو هم جانشان را از دست می‌دهند. حالا در وضعیتی که برای جلب رضایت خانواده بیمار مرگ‌مغزی‌شده تلاش‌های زیادی می‌شود، رئیس هیأت مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان، از ادعای فروش ارگان‌های حیاتی انتقاد می‌کند. به‌گفته او، افرادی با انتشار آگهی‌های فروش ارگان‌های حیاتی، از نیازمندان به پیوند عضو سوءاستفاده می‌کنند؛ گزارش این کلاهبرداری به‌طور مرتب به وزارت بهداشت و انجمن اهدای عضو داده می‌شود.

قبادی در گفتگو با همشهری توضیح بیشتری درباره پشت پرده ادعای فروش ارگان‌های حیاتی از فرد زنده می‌دهد.

*چند روزی است که ماجرای فروش قلب و سایر اعضای حیاتی از سوی یک فرد زنده به صورت یک ویدئو در فضای مجازی دست به دست می‌شود، ماجرا چیست؟

موضوعی که مطرح می‌شود، یک ادعاست و امکان ندارد چنین اتفاقی بیفتد. اگر کسی بگوید می‌خواهم مثلا قلبم را بفروشم، در واقع می‌خواهد بمیرد. در مورد سایر ارگان‌ها هم همینطور است، مثلا در مورد قرنیه هم همینطور است. به طور کلی چنین جراحی‌هایی در هیچ کجا انجام نمی‌شود.

*کاملا واضح است که فرد با اهدای قلب، جانش را از دست می‌دهد. حتی اگر بگوییم که او می‌خواهد جانش رادر مقابل پول از دست بدهد، آیا چنین امکانی در مراکز درمانی برای انجام چنین پیوند‌ها و جراحی‌هایی وجود دارد؟

خیر. اولا که مراکز پیوند عضو در ایران کاملا مشخص هستند. این مراکز تجهیزات حرفه‌ای دارند و افراد برای انجام پیوند نمی‌توانند به مراکز معمولی مراجعه کنند. از سوی دیگر، تمام اقدامات مربوط به اهدای عضو در قالب یک سامانه زیر نظر وزارت بهداشت انجام می‌شود.

*به طور کلی از یک فرد زنده چه ارگان‌هایی قابلیت اهدا دارند؟

تنها عضوی که از فرد زنده می‌توان دریافت کرد، «کلیه» است؛ یعنی یک کلیه به طور کامل قابلیت اهدا از سوی فرد زنده را دارد. البته درباره کبد هم این اتفاق می‌افتد، اما شرایط خاص دارد؛ یعنی تنها بخشی از کبد امکان پیوند دارد، البته از سوی اعضای درجه یک خانواده، یعنی پدر و مادر و فرزندان یا فردی که با گیرنده همخونی داشته باشد.

غیر از این امکان پیوند بخشی از کبد وجود ندارد. البته در برخی کشورها، بخش کوچکی از ریه هم پیوند زده می‌شود که این کار در ایران انجام نمی‌شود؛ بنابراین تنها عضوی که به صورت کامل امکان پیوند از فرد زنده دارد، همان «کلیه» است که آن هم ساز‌و‌کار خودش را دارد.

*درباره قلب قطعا چنین امکانی وجود ندارد. اساسا چرا چنین موضوعاتی مطرح می‌شود؟

*ممکن است برخی فکر کنند که یک فرد سرمایه‌داری وجود دارد که به صورت زیرزمینی، امکانات پیوند اعضا را فراهم کرده، چند پزشک جراح را هم استخدام کرده که به صورت زیرزمینی این جراحی‌ها را انجام بدهند. آیا این موضوع امکان‌پذیر است؟

خیر. ممکن نیست. چرا‌که در وزارت بهداشت سامانه‌ای به نام تخصیص عضو وجود دارد که مشخصات تمام بیماران نیازمند به پیوند، در آن سامانه ثبت شده است. البته در تمام کشور‌ها چنین سامانه‌ای وجود دارد. مثلا ما حدود ۲۰‌هزار بیمار نیازمند کلیه داریم و ۵ تا ۶‌هزار بیمار نیازمند کبد که تمام این افراد در سامانه شناخته‌شده هستند. وقتی فردی دچار مرگ مغزی می‌شود، اولین اتفاقی که می‌افتد، بررسی مشخصات آن فرد از نظر گروه خون، قد و سایز و سایر پارامتر‌های دیگر است تا مشخص شود چقدر با گیرنده تطابق دارد. در این سامانه بررسی می‌شود که افراد از نظر بافت‌شناسی چقدر با هم هماهنگ‌اند. در نهایت ممکن است این اطلاعات تنها برای ۱۰ تا ۱۵‌نفر، همخوانی داشته باشد.

حالا سوال این است که یک فروشنده قلب، چطور می‌خواهد قلبش را بفروشد؟ مگر قلب، ماده غذایی است که یک مشتری به این راحتی برایش پیدا شود؟ حالا اگر تصور کنیم که یک خریدار هم پیدا شد که نیاز به قلب داشت، از کجا می‌خواهد بداند که این قلب با بدنش هماهنگ است؟ نمی‌شود قلب را به هر کسی با هر گروه خونی و مشخصات بدنی اهدا کرد.

*در سال‌های گذشته کم و بیش با چنین آگهی‌هایی برای فروش ارگان‌های حیاتی از افراد زنده مواجه بوده‌ایم، با اینکه کاملا مشخص است امکان چنین پیوندی وجود ندارد، چرا و چطور این مسائل مطرح می‌شود؟

در همه جای دنیا، موضوع قاچاق ارگان و عضو، به ویژه در برخی از کشورها، وجود دارد، اما تمام این‌ها در مورد «کلیه» امکان‌پذیر است؛ بنابراین زمانی‌که فردی می‌گوید می‌خواهم قلبم را بفروشم، این موضوع قطعا از نظر علمی، کلاهبرداری است.

*مواردی به شما گزارش شده که به این صورت از آن‌ها کلاهبرداری شده باشد؟

بله. سالانه شاید چند صد نفر به ما و وزارت بهداشت مراجعه می‌کنند که به این شیوه از آن‌ها کلاهبرداری شده است. افرادی هستند که در راهروی مراکز پیوند تردد می‌کنند و نیازمندان به عضو را شناسایی می‌کنند. مثلا متوجه می‌شوند فرد به ریه یا قلب و کبد و ... نیاز دارد، به او قیمت ۳۰۰‌میلیون تومان پیشنهاد می‌کنند با ۵۰‌میلیون پول پیش. پول پیش را که می‌گیرند دیگر پیدایشان نمی‌شود. در هیچ جای دنیا جز برای «کلیه»، از یک فرد زنده نمی‌توان عضوی را به صورت کامل برداشت.

*امکان دارد در ایران به صورت زیرزمینی، فروش و پیوند «کلیه» انجام شود؟

خیر. به دلیل وجود سامانه تخصیص عضو، این امکان وجود ندارد. به طور کلی میزان هماهنگ‌کردن کلیه برای گیرنده و دهنده، حساس‌تر از قلب و ریه است. در ایران ۳۴ مرکز پیوند کلیه وجود دارد و از سال‌۹۳، بر اساس مصوبه شورای عالی پیوند وزارت بهداشت، انجام پیوند عضو در بیمارستان‌های خصوصی، ممنوع شد؛ بنابراین تمام این ساز‌و‌کار‌ها در بیمارستان دولتی انجام می‌شود. نکته بعدی هم پیگیری وضعیت بیماران است. اینطور نیست که یک نفر پیوند کلیه انجام دهد و برود. این فرد تا آخر عمر، باید تحت نظر باشد. در ماه‌های اول هر ماه و بعد ۶ ماه یک بار باید معاینه و ویزیت‌های حرفه‌ای شود.

*به نظر شما، چطور می‌توان در این زمینه اطلا‌ع‌رسانی بیشتری کرد تا افراد فریب این تبلیغات را نخورند؟

نکته اینجاست که ما باید یک بار، مسیر را از عقب برویم. خاطرم است یک بار برای تهیه گزارش از فردی که ادعا کرده بود قلبش را می‌فروشد، با یک تیم تلویزیونی همراه شدیم، اما با اینکه قرار قبلی هماهنگ شده بود، اما هیچ‌وقت از آن فروشنده قلب خبری نشد. من به رسانه‌ها پیشنهاد می‌دهم فراخوانی بزنند و اعلام کنند یک نفر که به این شکل عضو خریده، بیاید و خودش را معرفی کند تا ما ببینیم اگر چنین اتفاقی افتاده مشکل از کجاست و آن را اصلاح کنیم.

*از این موارد زیاد به شما گزارش می‌شود؟

ما متوجه شده‌ایم افرادی هستند که آگهی فروش اعضای حیاتی را به در و دیوار‌ها می‌زنند و از وضعیت اقتصادی مردم سوءاستفاده می‌کنند. ما هم‌اکنون در شرایط خاص اقتصادی قرار داریم و به هر حال برخی از این خبر‌ها برای تخریب روحیه مردم سوءاستفاده می‌کنند. در حالی‌که خود رسانه‌ای که چنین اخباری را منتشر می‌کند، واقعا نمی‌داند که چنین امکانی وجود ندارد؟ برخی از مطرح‌کنندگان این موضوع، ممکن است بیمار باشند و مشکل روانپزشکی داشته باشند و واقعا نیاز به درمان دارند. حتی کسی که چنین گزارشی را تهیه می‌کند، واقعا نیاز به کمک دارد.

*یعنی از نظر شما این اقدامات سازماندهی شده است؟

بله کاملا.

*برخی می‌گویند این آگهی‌ها به دلیل نیاز مالی افراد داده می‌شود. یعنی شاید واقعا فرد نمی‌خواهد ارگانش را به قیمت تمام‌شدن‌جانش، بفروشد، اما این موضوع را مطرح می‌کند تا به او کمک مالی شود. ممکن است پشت این ماجرا، چنین نیت‌هایی وجود داشته باشد؟

بله، شاید هم اینطور باشد. اما بازتاب‌های خبری آن بسیار وسیع و منفی است.

*تاکنون افرادی که به این شیوه سوءاستفاده می‌کنند، شناسایی شده‌اند؟ یعنی شما موضوع را به پلیس اطلاع داده‌اید؟

ما چندین‌بار از طرف خود انجمن و حتی وزارت بهداشت، به پلیس نامه زده‌ایم و موضوع را اعلام کرده‌ایم. به هر حال یک‌سال‌و‌نیم است که اختصاص «کلیه» و پیوند آن در دست وزارت بهداشت است و حتی دیگر از طریق انجمن حمایت از بیماران «کلیه» هم این اتفاق نمی‌افتد. تمام کار‌ها زیر نظر وزارت بهداشت است. به همین دلیل امکان پیوند خارج از این چرخه نیست. برای ما هم این امکان وجود ندارد منتشر‌کنندگان این آگهی‌ها را شناسایی کنیم و آن‌ها را به پلیس معرفی کنیم.

*عجیب‌ترین آگهی فروش عضوی که تاکنون شنیده‌اید، چیست؟

قلب، عجیب‌ترین آن است. فروش قرنیه هم عجیب است، اما منجر به مرگ فرد نمی‌شود؛ چرا‌که یک نسج به شمار می‌رود و می‌توان به طور کامل، آن را برداشت، اما فرد نابینا می‌شود.

*به هر حال انتشار این آگهی‌ها به‌شدت افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و این نشان می‌دهد که مردم هنوز آگاهی لازم در این زمینه ندارند.

بله، من حتی بعید می‌دانم به یک نفر ۱۰‌میـلـیـارد تـومـان بدهیم و او حاضر باشد مثلا قلبش را بفروشد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: سوءاستفاده می کنند صورت زیرزمینی انجمن اهدای عضو وزارت بهداشت امکان پیوند فرد زنده وجود ندارد آگهی فروش پیوند عضو مرگ مغزی فروش قلب آگهی ها یک فرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۲۰۵۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکذیب فروش امتیاز باشگاه هوادار از سوی مدیرعامل

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدجواد رحیمی پس از پایان نشست هیئت مدیره و مالک باشگاه هوادار، شایعه فروش امتیاز مجموعه را صراحتا و به طور کامل کذب و پوچ برشمرد، که به اذعان وی تا به کنون ارزش تکذیب کردن نیز نداشته است!

مدیرعامل باشگاه هوادار همچنین از ادامه برنامه‌های ورزشی و اقتصادی گروه مالکیتی و مدیریتی مجموعه در فصل آینده گفت و افزود: متاسفانه سیاست سکوت و پرهیز از ورود به حواشی بیهوده از سوی ما گاهی موجب می شود که حرف‌های کوچک شاید به مرور بزرگ بشود وگرنه همه می‌دانند که صداقت در اطلاع رسانی شیوه همیشگی ما در برخورد با رسانه‌ها، کارشناسان و علاقه‌مندان بوده و خواهد بود

محمدجواد رحیمی فروش امتیاز مجموعه‌ها را حق طبیعی مالک باشگاه‌های خصوصی برشمرد و ادامه داد: خوشبختانه باشگاه ما از هیچ ارگان، نهاد، اداره، سازمان، هولدینگ، شرکت و…پشتیبانی اداری و مالی نمی‌شود اما مالک مجموعه کماکان تنها در کنار ماست و جای قدردانی دارد که فروش به کنار،حتی مذاکره برای فروش را نیز بر عهده بنده و هیات مدیره قرار داده است و برای نخستین بار نیاز است که از سوی اینجانب گفته شود که در دیدار خانگی چند هفته گذشته برابر گل گهر که اتفاقا با پیروزی ما نیز به پایان رسید،مالک باشگاه هوادار برای بار نخست و پس از گذشت سه سال ازخرید مجموعه،به ورزشگاه پاس قوامین تهران آمد و برتری تیمش را در کنار بنده و دیگر اعضای هیات مدیره به نظاره نشست،پس واقعا چنین تصمیمی بابت فروش در هیچ سطحی وجود ندارد و جالب آن که خود همان مجموعه هایی که از آن ها به عنوان مشتریان یا خریداران احتمالی نام برده شده نیز چنین مسئله ای را نه به طور شفاهی و نه به صورت رسمی تایید نکرده اند و احتمالا واسطه هایی بی کار و از روی بی خبری،صرفا به پیش برد یک شایعه تبلیغاتی برای مدتی کوتاه کمک کرده اند

مدیرعامل باشگاه هوادار اضافه کرد: خوشبختانه نتایج مجموعه ما در سال های اخیر و روند صعودی مان در فوتبال ایران سبب شده است که باشگاه هوادار بیش از پیش در کانون توجهات قرار بگیرد و در فصل جاری نیز با تلاش کادر فنی،بازیکنان و تمامی عوامل خوشبختانه یک اتفاق بزرگ در حال رخ دادن است،چرا که صعود به جمع تک رقمی های جدول رده بندی لیگ برتر و مرحله نیمه نهایی جام حذفی می تواند ادامه شگفتی سازی و ماجراجویی مجموعه ای باشد که از حیث بودجه و مباحث مالی به معنای واقعی در رتبه آخر باشگاه های لیگ برتری می باشد که ارزش عملکرد مربیان،بازیکنان،مدیران و…را به اذعان کارشناسان و علاقه مندان صد چندان کرده است و همان طور که می دانید باشگاه هوادار به عنوان تنها باشگاه فوتبال ایران در فصل جاری و با توجه به فروش بازیکنان،جذب حامیان مالی و…در آستانه برابری درآمدها و هزینه ها قرار گرفته است و در فصول آینده با توجه به تخصیص موضوعاتی مانند حق پخش و تبلیغات محیطی به باشگاه ها و اجرای دیگر برنامه ها مانند(گسترش آکادمی و تمرکز بیش تر روی پروسه کشف و جذب استعدادها و پرورش و معرفی شان به فوتبال کشورمان)برای نخستین بار شاید در تاریخ فوتبال ایران باشگاهی بالاخره وارد فاز درآمدزایی و سود دهی خواهد شد

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ریشه پیوند دانشگاه با صنعت و جامعه در نمایش علم توسط دانشگاه است
  • ریشه پیوند دانشگاه با جامعه در عملیاتی کردن دستاوردهای علمی است
  • انجام موفق ۲ عمل اهدای عضو در مشهد به ۵ نفر زندگی دوباره بخشید
  • ۲ عمل اهدای عضو در مشهد نجات بخش جان پنج بیمار شد
  • نجات جان ۵ بیمار با اهدای عضو جوان بجنوردی
  • اهدای زندگی دوباره به ۴ بیماربا اهدای عضو در مشهد
  • تکذیب فروش امتیاز باشگاه هوادار از سوی مدیرعامل
  • اهدای عضو جوان بجنوردی، ناجی جان ۵ بیمار شد
  • حیات دوباره ۵ بیمار با اهدای اعضای جوان مرگ مغزی در مشهد
  • هشدار نسبت به کلاهبرداری از مردم در پوشش خرید و فروش عتیقه